Stoppa effektskatten

 

Författad av:

  • Hans Pedersen Dambo, MALMÖ
  • Carina Ingelsson, KÄVLINGE

Förslag till landsmötesbeslut:
1. att landsmötet uttalar sig för att effektskatten på kärnkraft ska slopas och att alla kraftslag ska ha en likvärdig produktionsbeskattning.
2. att landsmötet uppdrar åt partistyrelsen att driva denna fråga.

Stoppa effektskatten
Kärnkraftsbolagen betalar inte skatt på den el de producerar – de tvingas betala skatt på sin termiska effekt; d.v.s. den totala energi de skulle kunna producera om de körde med full effekt dygnet runt året runt!

Det betyder att de också betalar skatt för det vatten som värms upp men inte används för exempelvis fjärrvärme. Den el som produceras är bara en tredjedel av den termiska effekten. Det uppvärmda vattnet motsvarar 2/3 av den totala effekten.

Denna typ av skatt förekommer inte för andra kraftslag och inte heller i andra länder och är djupt omoralisk.

Tänk dig att ett åkeri skulle behöva betala kilometerskatt för sina lastbilar efter hur många mil de skulle kunna köras med chaufförer som avlöste varandra dygnet runt året runt – oavsett om bilarna stod still halva dygnet eller ej. Du kan själv tänka dig vilka fraktkostnader det skulle leda till.

Vad skulle du själv tycka om en elräkning som baserades på att din kyl, frys, spis, ugn, TV, alla andra elektriska apparater och maskiner, värmeelement plus all värme från apparaterna och lamporna stod på för fullt dygnet runt året runt?

Varför inte ta ut inkomstskatt från arbetslösa som om de arbetade året runt på helger och vardagar utan semester med bra lön?

Som exempel kan nämnas att 1/4 av Vattenfalls kärnkraftkostnader är effektskatt! Totalt beräknas denna unika kärnkraftskatt i Sverige uppgå till ca 4 miljarder kronor per år.
Jag tycker att det är på tiden att stoppa effektskatten som infördes av s-regeringen och återgå till en ren produktionsskatt som baseras på den verkliga elproduktionen och behandlar olika kraftslag lika.

Jag yrkar
att landsmötet uttalar sig för att effektskatten på kärnkraft ska slopas och att alla kraftslag ska ha en likvärdig produktionsbeskattning.
att landsmötet uppdrar åt partistyrelsen att driva denna fråga.

Hans Pedersen Dambo, Fp Kävlinge

Det här inlägget postades i Energi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *