Årets nobelpris i fysik till BIXIA?

Elföretaget Bixia går flera steg längre än alla de elbolag som bara erbjuder sina kunder förnybar el. Bixia nöjer sig inte med sådana futtigheter utan erbjuder sina kunder dessutom närproducerad el som är spårbar!!! Det är verkligen underbara löften Bixia erbjuder sina kunder! Vid närmare eftertanke har jag kommit fram till följande slutsatser:

 • Bixia inte är anslutet till det svenska stamnätet utan har ett antal helt egna kraftledningsnät så att deras el inte blandas med alla andra kraftbolags el som matas in på stamnätet och sprids ut till kreti och pleti.
 • Eftersom Bixias el dessutom är närproducerad måste Bixia också ha flera olika elnät i landet så att alla kan ligga nära Bixiakunderna.
 • Bixias el är ju dessutom spårbar så att kunderna verkligen kan se varifrån deras el kommer.
 • Detta betyder att det t.ex. går att följa kraftledningarna från stugan i Småland hela vägen till vindkraftverket i Önskemåla utan att någon annan el har kopplats in på vägen. Frågan är vad som händer när det inte blåser i Önskemåla?
 • Ett alternativ är förstås att Bixia har funnit en metod att öronmärka och sortera elektrisk ström från olika kraftverk så att bara strömmen från Önskemåla kommer fram till Bixiakunden. En sådan uppfinning är utan tvekan värd 2014 års Nobelpris i Fysik.

För alla oss andra elkunder är ju verkligheten sådan att all producerad el matas in på det nordiska elnätet och blandas där som el och inget annat än el. All el är likadan vare sig den är producerad av bio-,vind-, vatten, gas-, olje- kol- eller kärnkraftverk. Därför får alla just den blandning som för stunden produceras när vi startar en elektrisk apparat. Om vi har beställt vindkraftsel får vi förlita oss på att vår elleverantör producerar och matar ut på stamnätet så mycket vindkraftsel som vi har beställt. Men i våra elkontakter får vi inte vindkraftsel utan just den blandning som produceras just nu, vilka vackra löften kraftbolagen än kommer med.

Detta innebär alltså att vi inte köper vindkraftsel till oss själva utan betalar ett produktionsbidrag till vårt elbolag som förbinder sig att producera ut till det allmänna nätet så mycket vindkraftsel som vi beställer.
/HPD

Det här inlägget postades i Energi. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Årets nobelpris i fysik till BIXIA?

 1. Per Ribbing skriver:

  Fundera du ett varv till Hans.
  Hur vet du att det är dina pengar du tar ut från Bankomaten?
  /Per Ribbing

 2. HPD skriver:

  Nej Per, det vet jag naturligtvis inte och har heller aldrig trott. Min penningleverantör har till skillnad mot vissa elleverantörer aldrig försökt lura i mig att det är mina slantar jag hämtar i bankomaten. Banken har inte eller påstått att jag ska kunna spåra mina slantar. Både banken och jag vet att jag har en viss summa pengar tillgänglig och att jag kan ta ut motsvarande summa – t.o.m. i olika valutor. De som beställer tvingas ta emot sin el i precis samma valutablandning som alla andra elkunder om de inte är direktkopplade till ett vindkraftverk som är fristående från Svenska kraftnät. Om de är det får de ingen el när det inte blåser i närheten.

 3. Per Ribbing skriver:

  Hans. Den tråd du startade på Facebook, Vetenskap och Folkbildning, väntar på ditt/dina svar.
  /Per Ribbing

 4. Per Ribbing skriver:

  Hej Hans
  Jag ser inte ditt svar? Det står ‘3 svar’ men det tredje inlägget (nu 4 med detta) visar sig inte. Jag ser bara mina egna kommentarer (nu 3 st).
  Se Facebook för förklaring och viktig fråga.
  /Per Ribbing

 5. HPD skriver:

  Per. Jag har faktiskt svarat och kommer säkert också att svara fler gånger eftersom det väckte många reaktioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *