Sveriges elproduktion 2013

Sverige har fått en ny regering bestående av två partier (S och Mp) som båda vill avveckla kärnkraften, vår allra största energikälla för elproduktion. De båda partierna har träffat en energiöverenskommelse som enligt Åsa Romsson (mp) innebär att man med ”råge” kan stänga 2 reaktorer under mandatperioden. Statsminister Stefan Löfvén höll inte med om den tolkningen av överenskommelsen. Det bådar inte gott för Sverige att man redan har helt skilda tolkningar av vad man kommit överens om.

Här nedan visas Sveriges elproduktion under 2013, där jag inte visar de vanliga uppgifterna om TeraWattimmar (TWh) utan har räknat om dem till hur många dygn de olika energikällorna kunde försörja Sverige med el. Sedan får ni själva bedöma om det inom överskådlig tid går att avveckla kärnkraften eller ens är önskvärt.

Som syns i diagrammet räckte elproduktionen 2013 till mer än 365 dygn, Därför kunde vi detta år också exportera el motsvarande 26 dygn – d.v.s. lika mycket som hela vindkraftsproduktionen – till andra länder som förhoppningsvis då kunde minska sina miljöförstörande utsläpp..

Elproduktion-2013

Det här inlägget postades i Energi. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sveriges elproduktion 2013

  1. tipp skriver:

    Ett bra argument när alla talar om hur många villor som vindkraften skulle kunna förse med el … om det blåste alltså.

  2. Lars Colliander skriver:

    Nämnda avveckling kommer sannolikt inte att kunna passera Riksdagen tack vare M, FP, KD och SD!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *