Jag är besviken på Alliansen

I valet 2014 fick Alliansen fler riksdagsmandat än Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans. Varför lade sig då Alliansen platt på rygg och lät S+Mp bilda regering i stället för att själva begära det? Var man rädd för att Löfvéns stöd från V skulle sätta för starka käppar i hjulen eller var Reinfeldt för trött för att fortsätta som alliansledare?   Verkligheten visade ju sedan tydligt att en Alliansregering i minoritet hade fått igenom sin budget, vilket Löfvénregeringen misslyckades med trots vänsterstöd och i stället tvangs regera med en Alliansbudget eller utlysa nyval.

Att sedan de två största partigrupperingarna – S+Mp och Alliansen gör en överenskommelse för att sätta det tredje största partiet ur spel strider mot min uppfattning om demokrati och parlamentarism hur illa jag än tycker om det tredje största partiet.

Att dessutom komma överens om att den ena partigrupperingen ska lägga ner sina röster vid budgetomröstning om den andra partigrupperingen har fått regeringsmakten, gör det ju meningslöst för oppositionen att över huvud taget upprätta en egen skuggbudget. Man gör naturligtvis inte ett budgetförslag som man inte får rösta på!
Detta tycker jag också strider mot min uppfattning om oppositionspartiernas skyldigheter i riksdagen.

Utöver detta har vi hela spelet om Löfvéns utsträckta hand som enligt honom själv Alliansen vägrade att diskutera och som enligt Alliansen bara var en tom hand.
Detta tror jag inte var något annat än ett spel för gallerierna.  Enligt center-ledaren hade Alliansen redan tidigare föreslagit det som man nu kommit överens om. Om det verkligen var så, undrar jag varför inte oppositionen redan tidigare öppet talade om vad man föreslagit men att Löfvén då vägrat anta förslaget.

Som jag ser det, har hela detta spel om öppna respektive tomma händer helt säkert genomskådats av svenska folket och leder inte till något annat än ett ökat politikerförakt och ger dessutom SD ytterligare ökat stöd bland väljarna.

Hans Pedersen Dambo
Liberal årsrik Malmöbo

Det här inlägget postades i Allmän politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *